måndag 12 januari 2015

Fish & Chips

När jag var ung lärde jag mig att göra pommes frites av Joes mamma i Wandsworth i södra London. Där använde man, åtminstone då, på sent sjuttiotal, ister. Jag övergick snart till att göra mina frittar i vegetarisk olja. Under min barndom gjordes inte pommes frites. Det enda försöket var när min mamma en gång råkade sätta eld på hela köket. Oljan blev överhettad och började brinna. Mamma försökte släcka elden med vatten. Gör inte det. Om det skulle börja brinna kväv elden med ett lock. 

I det här fallet resulterade det i ett nyrenoverat kök med köksluckor målade i en varm gul färg. Inget ont som inte har något gott med sig. Jag har aldrig använt termometer, utan gått på känsla, men var försiktig. Det tar oftast inte mer än 10 min för varje sats, man kan inte lägga i för mycket potatis på en gång, utan ungefär en portion per fritering.

Pommes Frites
Skala potatisen, skär i lagoma bitar på längden och fritera i t ex rapsolja, lyft runt lite med en hålslev eller stekspade. När den är gyllenbrun är den klar, ta upp med hålsleven. Klart.
Googlar man hemmagjorda pommes så krånglas det till å det grövsta; det ska förkokas och donas. Men jag tycker det blir godast att bara dela potatisen och fritera den och jag föredrar en djup gjutjärnsgryta. När jag friterat potatisen, använde jag samma olja till att fritera fisken.

Frityrsmet till fisken
2,5 dl mjöl
2,5 dl öl
1 äggvita
0,5 tsk bikarbonat
salt
peppar

Vispa ihop ingredienserna till en jämn smet. Jag hade mer mjöl än vad som står här ovan.
Det beror lite på mjölet, det ska ha konsistensen av en tjockare pannkakssmet. Färsk fisk är att föredra. Jag använde spätta denna gång, men det hade gått lika bra med torsk eller kolja. Denna gång köpte jag färdig remouladesås, men man kan väldigt enkelt göra egen t ex SÅHÄR. /Boel

fredag 9 januari 2015

Kattens kladdkakaChokladvarianten med glasyr. Endast fantasin begränsar variationerna.


Jag och Katarina delade lägenhet i ett halvår och jag gick utan att bli förvånad upp i vikt. Båda älskar mat och vi lagade ömsom mat som vi bjöd varandra på. Den här kakan kan göras antingen med choklad eller annan smaksättning. Jag har modifierat receptet och gjort en lime- och eller citronkaka. Skitgod.

Chokladversionen

2 ägg
2,5 dl socker
150 g smör
3 msk kakao
1 dl mjöl

Smält smöret och blanda ihop allt. Smöra och bröa en form med kokosflingor. 

Om man vill kan man dessutom peta ner chokladbitar i smeten - valfri choklad - innan den åker in i ugnen. Då blir det den ultimata chokladiga kakan. 

Grädda 15 min i 175 graders ugn.

Citron/vaniljversionen

Byt ut kakaon, mot 1,5 pressad citron
(alltså med händerna, ta inte i så ni dör eller med maskin, då blir det för mycket citron)

Smält smöret och dela en vaniljstång, peta ut kärnorna och släng i stången också.  Hyvla lite citroncest med en osthyvel, jag tog ungefär som tre naglar i storlek.  I med cesten i det smälta smöret. Låt allt dra medans du vispar ihop socker, mjöl och ägg. Peta sedan bort cesten och vaniljstången och vänd i smöret i smeten.

The same procedure med smör och kokos till formen och in i ugn i 15 min.

Inför servering

Man kan också glasera chokladkakevarianten i smält choklad som Katarina gjorde idag innan hon stack iväg på kalas.

Servera gärna med vispad grädde och om man vill lyxa till det smaksätt grädden där endast fantasin sätter gränser, amaretto, choklad eller något annat

Jag kommer också följa Katarinas exempel med att ikväll stoppa kakan i frysen, för jag ska ta med mig den imorron och då kan den i lugn och ro få tina utan att rinna ut över hela min bil. vet inte än vad jag ska servera till, eventuellt rosa grädde, det kan bli fint. /Boel


Här med mörka chokladbitar nerstoppade i smeten för den ultimata chokladchocken.