måndag 18 mars 2013

Ugnstekt kyckling & potatisgratäng - ett lyckligt äktenskap

Jomenvisst blev kycklingen saftig av att ligga i saltlake, skulle dock velat haft mer örter i laken, även vitlök. I ärlighetenens namn så föredrar jag nog kycklingen antingen stekt i lergryta eller i gjutjärnsgryta, tycker det blir oöverträffat, men den blir förstås inte lika tjusig som den här, godast blev skinnet, det blev i o för sig oöverträffat.
Har den senaste tiden snubblat över flera recept, när kyckling som ska stekas eller grillas först får ligga i saltlake.

Saltlake med örter
4 liter vatten 8-12 stora matskedar salt, timjan,
1 stort lagerblad, torkad dragon

Låt laken svalna. Lägg kycklingen i laken, bind ihop med hushållssnöre. Ställ kallt i 12-15 h.

Glace:
sweet chillisås, kinesisk soya, vitlökspulver,
paprikapulver & saft från en halv pressad citron.

Nu är allt klart, potatisgratängen står i ugnen. Fräste ömsint hackad vitlök i smör, täckte den skivade potatisen i vispgrädde och smör/vitlöksblandningen. Saltade och pepprade. Skyn från kycklingen ska duttas ovanpå hela rätten och röd vinbärsgelé blir toppen till detta.  /Boel

Jag är inte världens fan av potatisgratäng, men med äkta smör, vispgrädde och vitlök, tycker jag inte att det kan misslyckas. Ikväll ska vi äta detta och jag hoppas på ett lyckligt äktenskap mellan gratäng, kyckling, sky och vinbärsgelé.

Inga kommentarer: