fredag 22 februari 2013

Pizza à la Boella

Det viktigaste är att pizzadegen blir tunn och det roligaste är att den blir himla god
med rätt få saker som topping. Tomat och ost räcker långt. Och vitlök och örter, den 
här dagen hade jag dock även bacon på. Men man kan förstås ha annat på också.
Ingredienser:
jäst
vatten
krossad tomat

vitlök
riven ost (typ Gouda eller emmentaler)
hackad färsk timjan och oregano
eller torkad oregano och timjan.
olivolja

ev bacon
ev piripiri

Gör pizzadegen såhär

Blanda 25 gram jäst, 5 dl vatten, 1 tsk salt, mjöl så att degen blir smidig och fast.
Låt jäsa i 30 min innan utbakningen.

Såsen 

1 burk krossad tomat, koka ihop så att den blir mindre vattnig

Baka ut degen och kavla den så att den blir så tunn som möjligt. Den ska nätt och jämt hålla ihop så tunn den ska vara, det är viktigt! Langa över den på en ugnsplåt eller i en långpanna. Bred på tomatsåsen, strö över hackad eller krossad vitlök (och ev lite smulad piripiri, utan kärnor), täck med riven ost, strö över örterna. Ringla olivolja över. Ställ in i varm ugn. 225 grader cirka. Klar efter tio-femton minuter eller när den fått fin färg.


Man måste ju inte göra exakt såhär. Utöver tomat och ost, kan man ju ha vad man tycker om på sin favoritpizza. 

Om man inte har bacon eller skinka eller något annat som ger sälta, kan det behövas saltas lite i tomatsåsen./Boel

Inga kommentarer: