måndag 19 december 2011

Min egen skärgårdssill

Det går bra att halvera receptet. Sillen håller ungefär en vecka.  Självklart kan man använda redan färdig inlagd sill.
Vattnade ur 10 salta sillfiléer. Jag hade lite bråttom så jag gjorde detta på åtta timmar, men bytte vatten fyra gånger. Sedan gjorde jag en lag bestående av 2 dl, 12%  ättika, 6 dl vatten, samt knappt 2 dl strösocker, som den nu klippta sillen (2 cm´s bitar) fick ligga i ytterligare åtta timmar. (kokade upp lagen och lät svalna). Blandade till en krämig sås bestående av några matskedar pepparrot, 1,5 dl majonäs, 1,5 dl crème fraiche, en burk röd rom... vet inte från vilken firre, en rejäl knippe finhackad dill, en liten finhackad gul lök. Min favvokrydda BQ Mesquito, lite svartpeppar.

Bakgrunden till min kärlek till Skärgårdssill är mycket enkel. Jag kommer inte från ett sillälskande hem, men när jag en gång av en händelse fick smaka skärgårdssill så var det kört. Jag bara älskar. Det är något sensuellt med vår svenska silltradition. Den är så basic. Kanske talar den till ett nedärvt minne från fattiga anfädrar som kalasat på sill och därmed hållit sig vid liv. Hamnsjåare, fabriksarbetare, lantarbetare och torgmadamer. /Boel


Salt sill. Vilken lycka för en ättling till en torgmadame.

Vitlökskyckling

Ibland lyckas man överträffa sig själv. Det här började med att jag träffade "prällen på byn", ja, han är faktiskt präst, men inte tokpräktig utan väldans trevlig, och han berättade att han skulle laga "vitlökskyckling". Hur det var glömde jag bort receptet men i huvudet satt tanken fast: vitlökskyckling. Så att jag fantiserade ihop en marinad som jag också förverkligade. Använde frysta kycklingdelar som fick ligga och tina i marinaden. Massor av krossad vitlök, sju klyftor typ, lite sesamolja, salt, svartpeppar och min senaste favvokrydda: BBQ Mesquite, en mexikrydda som innehåller det mesta. Olivolja förstås. Rörde ihop en sås bestående av crème fraiche, hönsbuljong och en slatt grädde som blivit över från annat. La kycklingen i en form, smälte smör som jag penslade kycklingen med, samt ringlade över. Hällde såsen över hela arrangemanget och in i ugnen 1 timme. Oh, herre min je så gott det blev. Tokgott. Första dagen åt jag det med spaghetti, andra med potatis, tredje med spaggar igen. Det var nämligen så att det var tänkt att bli middag till mig och en gäst som uteblev så jag hade mat i flera dagar. Senaste måltiden, som var lunchen idag, så började jag faktiskt fundera på om jag skulle laga några omgångar till och kanske leva på denna rätt livet ut. Här följer receptet höftat en gång till:

Marinera valfri kyckling i massor av krossad vitlök
sesamolja och olivolja,
Ju mer vitlök desto bättre
Lägg i portionsdelar i ugnsform
Salta peppra och använd din favvokrydda
I mitt fall BBQ Mesquite, som innehåller nästan allt
Hade också oregano som jag smulade över
Smält smör, pensla kycklingen
Gör en sås bestående av crème fraiche, vispgrädde
och hönsbuljong, häll över kycklinganrättningen

Ställ in i ugnen 175 - 200 grader 1 timme.

Serverade en ruccolasallad med rostade pumpafrön till. Och som sagt både potatis och pasta funkade.

Oj, jag vet inte vad jag ska säga mer. Det var himmelskt, drömskt./Boel