onsdag 19 januari 2011

Löksoppa

Busenkelt, värmande och gott!

3 st gula lökar
3 msk smör
1 msk timjan
3 st lagerblad
salt
peppar
8 dl oxbuljong
2 dl vitt vin
4 skivor bröd
riven ost

Sätt ugnen på 250 grader övervärme.
Skala och skiva löken.
Fräs den mjuk och blank i smöret, tillsätt timjan och lagerblad.
Häll på vin och buljong.
Smaka av med salt och peppar. Eftersom buljongen är salt, brukar jag inte ha i mer salt, men det är en smaksak.
Låt småkoka i 20 minuter.
Häll soppan i en skål, lägg på en skiva bröd. Jag brukar rosta brödet först, så tar det lite längre tid innan mackan blir sliskigt mjuk.
Strö ost på brödet. In i ugnen till osten smält.
Servera och njut!

Soppan är minst lika god dagen därpå!
/Linnea

tisdag 18 januari 2011

Ugnsgratinerad torsk med medelhavstopping

400 gram torskfilé, tinad
1 zucchini
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ask cocktailtomater
salt och peppar
1 kruka basilika
200 gram fetaost

Tillagning
1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en form med lite olivolja och placera torsk ovanpå.

2. Skär zucchinin i små bitar, hacka löken och vitlöken. Stek löken. Tillsätt zucchinin och när den mjuknat, tomater, basilika, salt och peppar. Lägg toppingen på fisken och smula över fetaosten.

3. Gratinera i 20 minuter i nedre delen av ugnen.
/Åsa

söndag 2 januari 2011

Het Korv Stroganoff med pasta


Snabb het falukorvspasta:
1-2 gula lökar
1 rejäl bit falukorv
Pressad vitlök, eller krossad torkad vitlök
1 burk hela tomater
Vatten
Tomatpuré
Kinesisk soja
Torkad piri piri eller Harissa
Oregano
Timjan
Valfri peppar (jag använder just nu en grovmalen pepparblandning med rödpeppar i dessutom. Gott)
Grovt havssalt, eller salt i alla fall
Crème Fraiche (kan uteslutas)

Faktum är att det mesta kan uteslutas ur denna gryta. Men tråkigare blir den för varje ingrediens som utesluts. Mycket smakligare än vad man tror om en såhär enkel rätt. Och den ska vara HET, tycker jag. Brännas lite.
Hacka lök och fräs. Dela korven i fyrkanter, fräs. Häll över tomaterna + lika mycket vatten, i med tomatpurén.
Häll över en burk hela tomater, pressa i några vitlöksklyftor, häll i en slatt kinesisk soja. Smula i en torkad piri piri, eller om du har i en skvätt Harissa. Krydda med oregano, timjan och salta efter behov. Detta är mycket gott. Servera med pasta och parmesan on the top. Idag ska jag ha vanlig spaghetti till./Boel