lördag 17 september 2011

Fläskkött i jordnötssås/sataysås

Basmatiris i grytan. Enligt anvisning men alltid med pyttelite mindre vatten än vad som anges på förpackning, samt en dutt olja.
Rödskimrande gryta med fläskkött i het sataysås.



Det här receptet finns på lite annat sätt tidigare i den här bloggen, men oj så gott det blev när jag gjorde det idag, med modifierat och mycket enklare recept, så att:

Grytkött i bitar, t ex fläskkotlett, picnicbog, eller något annat, ca 400 g
Jordnötssmör 0,5 dl
Kinesisk soya 2 msk eller lite mer
Krossad vitlök 2-3 klyftor
Sambal oelek 2 tsk eller mer om man vill
Smör - att steka i
Vatten 1 dl eller efter smak för lagom konsistens

Salt och peppar efter smak, men det är inte säkert det behövs.

Fräs köttet i smör tills det får stekyta, fräs den krossade vitlöken med köttet mot slutet. Ringla över kinesisk soya. Skeda i jordnötssmör, I med sambal oelek, jag tog dubbelt så mycket som jag brukar använda, dvs 2 rågade teskedar. Det här ska bli starkt! Späd med vatten, smula i en halv buljongtärning. Smaka av. Förvånas, förfäras över enkelheten och hur jädrans gott det blev!

Servera med basmatiris/Boel

Inga kommentarer: