torsdag 27 augusti 2009

Vegetarisk couscousgryta

Det här blir supergott, tro mig. Det kostar inte skjortan heller.

Till grytan:
1 stor gul lök
Potatis
Morötter
1 halv burk hela tomater
1 buljongtärning
1 dutt kinesisk soja

Kryddor:
1 pkt saffran
kardemumma
Mild paprika
Lite spiskummin
Pyttelite kanel
1 lager blad
svartpeppar
lite oregano eller timjan
eller andra valfria örter
lite ingefära
ev lite salt

Fräs löken och morötterna i med tomaterna och låt puppra och krydda hela härligheten
och smaka av. I med squash och potatis. Låt koka till grönsakerna är mjuka.
Smaka av lite till och krydda efter behag.

Såhär kan man laga couscous även om man inte har en couscousier, då man istället ångkokar couscousen ovanpå grytan. Det är det traditionella sättet, men knappast något för en stressad nutidsmänniska på språng. Eller så är det precis det som det är om man har tid för långkok. Man kan förresten med fördel förbereda grytan några timmar innan den ska ätas.



Till couscousen:
6 dl vatten
1 pkt couscous
1 stor klick smör
2 msk olja
1 buljongtärning

Koka upp 6 dl buljong med oljan. Sleva i lite lite sås från grytan, ett par slevar för att ge lite smak och färg, lägg i couscousen. Låt stå enligt anvisning. Lägg i en stor klick smör, rör om med gaffel till couscousen är luftig. Lägg upp couscousen på ett stort fat. Gör ett hål i mitten, lägg där alla grönsakerna. Ringla den ljuvliga såsen över./ Boel

Inga kommentarer: