torsdag 30 oktober 2008

Falukorv och kokt potatis

Kok potatis i lättsaltat vatten.
Stek falukorven i skivor - INTE i ugnen, utan i ett stekjärn :-)
Finhacka en liten gul lök.
Servera korven och potatisen med en klick smör och
den finhackade löken.

Den gula löken neutraliserar smöret och korven och
bara nyttigheterna stannar kvar inuti kroppen.
Så det så!
Det här är snäll och nyttig mat för den frusne
och hungrige/Boel

lördag 25 oktober 2008

Lycklig över en liten sak!

Historiens vingslag dånar över mitt kök i kväll, ty jag har gjort pistou, nej inte pesto utan pistou, som är provensalsk dialekt, och betyder "krossad" på provensalska.

Redan den romerske poeten Virgil skrev, för drygt tvåtusen år sedan, om denna delikatess bestående av just olivolja, vitlök och basilika. I Genua utvecklades sedan den italienska pesto med nötter som vi köper i affärerna numera. I södra Frankrike utvecklades det åt ett annat håll, dvs inga nötter. Pistou! Nu har jag då gjort pistou, precis som jag lärde av min vän Sophie från Provence att göra den. Behövs ingen dyr parmesan eller dito, ta den färdigmalda i påse för typ tio kronor. Funkar utmärkt.
Varning: beroendeframkallande.


Pistou:
3 vitlöksklyftor
En kruka  basilikablad
En påse färdigriven parmesan, eller pecorini, billigaste sorten går bra,
Lagoma med olja.
1 liten färsk tomat, cocktailtomat eller whatever.

Mixa allt med stavmixer till slät smet. Släng ner lite flingsalt.

GOTT.

Servera till allt möjligt./ Boel


torsdag 23 oktober 2008

Även här kommer snabbmat


Ibland blir det snabblunch. Och då är det här en riktig höjdare. Både snabb och nyttig.

Fräs morötter i slantar och så purjolök. Rapsolja är bra att fräsa i. Häll sedan på cayennepeppar och paprikapulver, lite tomatpuré, salt, peppar, och en aning kycklingfond. Så vatten på. Sen en förpackning blandade bönor från GoGreen, eller gröna linser av samma fabrikat. Eller torkade linser som får koka med. Kikärtor på burk borde funka också, eller vilka bönor som helst.

Ser ni att även jag är lite inspirerad av Provence? Just det, tabletten under soppskålen är directly importet från Provence.

Yvonne

Pumpasoppa à la Sophie

(soupe de courge)

Ingredienser:
pumpa, urkärnad och i bitar
2-3 potatisar i bitar
Ett par charlottenlökar (inte för mycket)
vatten
ev en buljongtärning
vitpeppar
havssalt
crème fraiche
bacontärningar (kan uteslutas)

Koka grönsakerna i 10-15 minuter i vatten. De ska vara precis täckta av vattnet, inte mer. Kör sedan i mixer till en slät soppa. Blanda i en stor klick crème fraiche. Salta och peppra efter smak. Jag hade dessutom i en buljongtärning. Det blev en mild och krämig soppa som är garanterat barnvänlig. Man kan även ha i frästa bacontärningar mot slutet. Vi åt den som förrätt/Boel

Uppdatering: Gjorde samma soppa men bytte pumpa till squash. Funkade hur bra som helst.

Majonäs, aioli och rouille

1 äggula
1 knapp tsk dijonsenap
olja till lagom tjocklek ca 1,5 dl.

Bäst lär det bli om alla ingredienserna har samma temperatur. Rör ihop äggulan och dijonsenapen i en liten skål. En tesked går bra att röra med. Droppa i lite olja, rör som attan, droppa i lite mer olja, och fortsätt röra. Så där håller man på, mot slutet hällde jag i rätt friskt med olja. Bli inte rädd om den först inte tjocknar. Det kommer. När den har lagom konsistens är det klart.

Smaksätt med vitlök, citron eller saffran. Med saffran blir det en rouille, som används till fiskrätter, inte minst till Bouillabaisse, den världsberömda fisksoppan från Marseille.
/Boel

Franska provköket är igång

Från ovan: soupe de courge (pumpasoppa), aioli (majonäs med vitlök) och tarte au potiron (pumpapaj).

För enkelhetens skull
kommer jag att dela upp recepten, så att de hamnar under rätt etikett. Soppan var en höjdare och gjort rakt av från min vän Sophies recept. Pajen hittade jag på internet och modifierade en del. Desserter är inte min starka sida, verkligen inte. Men den blev helt okej. Något märklig i smaken eller i alla fall en ovanlig smak. Nyttig var den också. Använde honung i stället för socker, eftersom sockret var slut. Aiolin var ett äventyr. Nej, nej, tänkte jag. Jag kommer att misslyckas. Men plötsligt började den tjockna och jag blev modigare och modigare med oljan.

Istället för att krångla till det så gjorde jag som jag såg Sophie göra, nämligen rörde ihop majonäsen i en kopp med en tesked och det funkade! Det är mitt livs första egengjorda majonäs, men eftersom jag blandade i krossad vitlök så blev det då en aioli. Den blev inte riktigt lika välsmakande som Sophies majonäs, men jag får väl fortsätta öva. Olivoljan var något för genomträngande, nästa gång använder jag nog rapsolja. Om man dessutom blandar i saffran blir det en rouille, som man gärna använder till fiskrätter. Kolla in recepten som snart kommer att finnas här på bloggen. Intressant att majonäsen inte innehåller ättika eller vinäger, som jag trodde, utan dijonsenap./Boel

söndag 19 oktober 2008

Mat med provensalska förtecken...

...kommer det att bli här
så småningom. Jag har fått
recepten, men måste nästan
göra dem innan jag kan delge
någon annan dem. Sophie som var
gäst här och som lagade till
den provensalska maten svängde
ihop det ljuvliga på en höft.
För mig blir det nog lite knepigare.
Det är en annan sorts matlagning än
vad jag är van vid. Jag återkommer
om detta. Det lovar jag./Boel



Foto från Provence©boel2008

söndag 12 oktober 2008

Supersnabb Asian Teve-Dinner!

Vad gör man om alla i huset på olika sätt slitit med olika saker hela dagen tills hungern plötsligt infinner sig och någon (undertecknad) måste åka till affären och köpa något som är både gott och snabblagat. (Undertecknad) köpte grytbitar av fläsk, skyndade hem och slängde dem i stekgrytan och brynte dem, hällde sedan i lite olika duttelidutt och lät puttra medans Basmatiriset fick koka i angiven mängd vatten samt en grönsaksbuljongtärning, en skvätt olivolja och lite kanel. Och lite timjan.

I grytan fanns:
Grytbitar
Thai sweet chilisås (rejält)
Lite lite superhot chillipasta
En dutt kinesisk soya (nej två...)
Salt
Peppar
2 dl crème fraiche
Vatten till önskad såskonsistens

Rafsa ihop en enkel sallad
och servera grytan med
ris och eventuellt mer Thai sweet chilli, för den som önskar.

Hela alltet förutom shoppingen tog en halvtimme.
Ladda dvd-n med lämplig film och servera en teve-dinner./Boel

Mmmmmm. Så gott./Boel