tisdag 26 augusti 2008

Rapport från en saltgurkehink

Jag kunde bara hålla mig i sex dagar, sedan var jag tvungen att smaka. Det var så gott, att det nu bara finns en endaste saltgurka kvar. Perfekt till leverpastejmacka samt köttfärslimpa.

Här är receptet igen./Boel

onsdag 20 augusti 2008

A real curry

Ingredienser:

färsk valfri lök
1 stor squash
1 burk krossad tomat
1 liten burk cocosmjölk
6 - 7 morrötter i ganska stora bitar.
currypuder
chillipasta
salt
svartpeppar
spiskummin
rejält med storbladig persilja
olivolja


Fräste löken i olivolja och sen i med allt annat, så fick det puttra tills grönsakerna var mjuka, men inte utan tuggmotstånd. Använde själva blasten från en knippe alldeles färsk lök, som jag hackade och så fick den liksom fräsa lite långsamt i olja allra först. Det blev så himlans gott. Man kan ju använda ytterligare grönsaker om man vill det eller kanske linser och böner. Jag åt den som den var men ris skulle passa till, eller kanske couscous. Det är nog viktigt vilken curry man använder. Likaså chilipastan som visade sig funka med besked. Det här var en thailändsk variant med basilika i. Mycket hetta - en halv tesked fick studs på grytan. /Boel

tisdag 19 augusti 2008

Inlagd (salt)gurka med örter

Detta recept är inte krångligt alls. Det ser bara så ut. När man väl bestämt sig så kastar man sig ut i en ny och spännande värld, där resultatet låter vänta på sig minst i några veckor. Precis som i en spännande teveserie med vågade cliffhangers - om man är hyfsat lättroad, vill säga.

4 västeråsgurkor (drygt 0,5 kg)
vatten
salt
vinäger
socker
gräslök
1 rosmarinskvist
timjan
oregano
grekisk oregano
1 salviablad
ett par vitlöksklyftor
2 torkade små piri piri
storbladig persilja
1 ringblomma

Tvätta nogsamt gurkorna i vatten. Lägg i en väl rengjord behållare (jag sköljde ur med lite ättikssprit och sen hett vatten). Täck gurkorna med 1,5 dl salt och kallt vatten Låt stå i 1-2 dygn i rumstemperatur, vänd upp och ner på burken lite då och då.

Koka upp en lag bestående av 1,5 dl äppelcidervinäger, 6 dl vatten (dvs 1 del vinäger + 4 delar vatten), 2,5 msk salt 2,5 msk socker. Låt svalna.

Skölj gurkorna i vatten, torka dem och varva med övriga ingredienser i en behållare och täck med den avsvalnade lagen. Jag använde samma gamla plastbunke. Det hade ju blivit tjusigare i en glasburk, men det hade jag ingen. Sätt på lock och förvara svalt./Boel


Vad skulle jag göra med mina västeråsgurkor? Saltgurka, ättiksgurka, smörgåsgurka eller cornichons? Jag har googlat efter engelska, franska och svenska gurkinläggningar. Alla recept är helt olika, ibland innehåller de socker och ättika, ibland inte, ibland ska det vara salt eller vinäger, ibland vin och ibland alltihop. Förvirringen har varit total. Till slut var jag tvungen att kasta mig ut i det okända och improvisera. Det luktar i alla fall gott. Så många örter som jag använt måste man verkligen inte ha i. Det är ju bara att använda sina favoriter. Allt detta för fyra ynka gurkor. Blir det inte lyckat vet jag i alla fall hur jag inte ska göra. Min inspiration var snarare cornichons än svensk smörgåsgurka. Fortsättning följer.

söndag 17 augusti 2008

Hembakta frallor

Det här är
fuskfrallor.
Dvs Kungsörnens
färdiga mjölmix
för Franskbröd.
Penslade de jästa
bullarna med ett
uppvispat ägg och
strödde vallmofrö


över och bakade i ugnen. De smakade nästan som köpefrallor, som jag älskar och som det är brist på i lilla byn där jag bor. Finns inte att få tag i, framför allt inte på en söndag. Starkt kaffe eller ett gott te till, en god ost på och lyckan är nära. Ett tips är att slänga in 1 dl vatten på ugnsbotten samtidigt som bullarna bakas. För frasigare skorpa./Boel




Jag har jagat frallor från Stockholm till Casablanca och en gång blivit rejält ovän med en dam som sålde tinade frallor som färska i sin butik. Att servera en god fralla kräver kärlek. På Hovedbanegården i Köpenhamn finns kanske Skandinaviens godaste fralla, med en lite starkare ost av Havartityp. Dit ilar jag så fort jag är i Köpenhamn. På Gotland, i Klintehamn, i Hasselakollektivets café hittade jag likaledes underbara frallor. I korsningen Beridaregatan-Köpenhamnsvägen i Malmö ligger ett bageri med goda frallebullar. Men ja, de finns lite överallt, utom här var jag bor. Då får man göra själv. Känner att jag har så mycket mer att berätta om frallor. Men ska inte trötta ut er läsare.

lördag 16 augusti 2008

Backtimjan


Hittade denna ört på Gotland, i en gammal vikingastensättning. Den doftar - lavendel. Men den är väldigt lik timjan till utseendet. Grubblade ett tag på om det verkligen inte var lavendel, men sedan började det luta åt timjan. Det var min näsa som hittade den. Där fanns massor. Jag tog med mig lite av örten hem. Den bor för närvarande i en plasttallrik, tillsammans med lite gotländskt grus och verkar trivas väldigt bra i sin nya boning. Den ska snart få flytta till örtagården, dvs rabatten. Passar troligen till sylt, desserter och kanske sallader./Boel
Ps. Den krypväxer utmed marken. Om någon vet vad det är, kommentera gärna.

Och nu vet jag vad det är. Det är helt enkelt backtimjan.

Vild kulturväxt

Jag var ute och gick och såg att det växte ofantligt mycket gråbo i dikesrenen. Tänk om det kunde finnas malört också, tänkte jag då. Och där stod den, en stor vacker planta, jag tog bara två kvistar, den ene gav jag bort, den andre ska åka i julespriten. Hemmagjord besk är icke att förakta.


Man stoppar en kvist av malörten i brännvin. Redan efter ett dygn framträder örtens bittra men vällustiga smak. Malört innehåller tujon, ett nervgift och används i bl a absinth som lär ha gjort van Gogh så galen att han skar av sig örat, efter att ha skjutit sin älskare, så det bör drickas med försiktighet. Men ett snapsglas med malörtsbrännvin lär vara rena magmedicinen, sa man förr i tiden i alla fall. När jag var liten i Skåne sades det att en besk förtog julbordet skadliga verkningar, men det är väl högst tveksamt.

Lyxig frukostwrap

Till 2 pers:
2 tunnbröd
1 avocado
4 cocktailtomater
valfri mjuk ost
(jag tog chèvre)
Lite smör
Svartpeppar
Några basilikablad.


Smöra brödet, lägg på osten, fördela avocadon i bitar, halvera cocktailtomaterna, peppra, lägg på några basilikablad, rulla ihop och ät. Löskokt ägg och blåbärsté hade vi till. Gott.

Mackan var inspirerad av en jättegod smörgås jag köpte häromdagen med avocado och färskost. Man skulle förstås kunna stoppa allt möjligt annat i tunnbrödet och få en helt annan slags wrap./Boel

Ps. Tomaterna och basilikan var från våra egna odlingar.

Vegetarisk rotmos

1 majrova
2 kålrötter
3 stora potatisar
2 morötter
2-3 msk smör
Grönsaksbuljong
Timjan
Salt
Vitpeppar

Koka grönsakerna i buljongen tills de är mjuka, låt lite av buljongen vara kvar, mosa med potatisstöt, blanda i timjan, salt, peppar och smör.
Servera med vad du vill.
Traditionellt lagar man ju rotmos med köttbuljong. Det blir vansinnigt gott. Men den här blev, fantastisk. Det var troligen timjansmaken som upphöjde det vardagliga till elegans, och smöret. /Boel

onsdag 13 augusti 2008

Hemmagjord Pesto

1 - 2 "köpekrukor" basilika
3 - 4 vitlöksklyftor
Riven parmesan efter smak
1 liten påse solrosfrön, rostade med salt.
Rapsolja, eller olivolja

Jag tog en kruka från min egen basilikaodling, dvs kanske dubbelt så mycket som en "köpekruka". Repa bladen från stjälkarna. Solrosfröna låg i sådana där smala portionspåsar typ. Körde allt i mixer. Hällde samtidigt i olja tills lagoma konsistens (kanske ca en deciliter).

Färdigt. Drygt som tusan, dögott till spaghetti. Jag har massor av basilika som jag måste hitta på något med. Ska använda pinjenötter nästa gång istället för solrosfrön, men nu hade jag sådana hemma, det blir nästan lika gott och ett lågbudgetalternativ, eftersom pinjenötter är dyrare./Boel


Godare än vad det ser ut: