fredag 25 januari 2008

Kycklinglever à la boella

Det här lagade jag igår och det blev vansinnigt gott. Vi tog en teve-dinner, dvs landade framför teven och tittade på en tämligen meningslös tv-serie medan vi mofsade i oss denna krämiga rätt.

1 pkt fryst kycklinglever
1 finhackad rödlök
1 msk mjöl
lite rapsolja och 1 klick smör att steka i
2,5 del hönsbuljong
1 rågad tsk dijonsenap
3 msk äppelcidervinäger
kinesisk soja
Vatten
0,5 dl crème fraische
1 tsk salt
vitpeppar

Tina kycklinglevern och fräs den tillsammans med hälften av löken i oljan. Dutta i smörklicken, strö över mjölet, fräs i någon minut, det blir ju som en bottenredning till såsen. Häll på hönsbuljongen (gjord av tärning), krydda med salt och vitpeppar, lägg i dijonsenapen och dutta i lagoma med soja - inte så hemskt mycket. Låt koka ihop, häll i äppelcidervinäger och låt puttra igen. Späd eventuellt med vatten. Klicka i crème fraischen och sjud till en krämig sås. Det tar bara ett par minuter. Smaka ev av med lite mer vitpeppar.

Servera med kokt potatis, återstoden av den hackade löken, rå på tallriken. Komplettera ev med grönsaker, vi hade broccoli till. Servera med rårörda lingon, för den rike, lingonsylt för den fattige. Vi hade lingonsylt, i ärlighetens namn för att jag är för snål för att köpa rårörda lingon, som är dyrare.

Den hackade råa löken är inte på något vis nödvändig, men jag är tokig i rå lök. Likaså hade jag i en dryg dl crème fraische, för jag behövde göra slut på en burk. Men det blir ju lätt onyttigt. Det hade blivit lika gott med hälften, det är jag säker på.
/Boel

lördag 12 januari 2008

Thaisoppa 4 portioner

1 gul lök
1 msk olja
1-2 tsk curry
1 pressad vitlöksklyfta
400 g sommargrönsaker
8 dl grönsaksbuljong (tärning eller fond+vatten)
2 dl kokosmjölk
1 tsk gurkmeja
1 tsk sockr
1/5-1 tsk salt
1 krm svartpeppar
ev 1/5 knippe kuriander


Skala och hacka löken. Värm oljan i en gryta stor nog för soppkok.
Tillsätt curryn och fräs den en stund. Tillsätt löken och vitlöken och låt fräsa
ett par minuter.
Blanda ner de djupfrysta grönsakerna och låt fräsa ytterligare ett par minuter. Häll på buljongen och låt koka 3 minuter. Tillsätt kokosmjölken och kryddorna och låt det hela få ett uppkok. Hacka ev koriander och strö över. Servera soppan med bröd. /Lill

Enkel köttgryta med tomatsås till pasta

Det här receptet är egentligen en variant på ett liknande recept som finns lite tidigare i bloggen, men då med falukorv. Igår använde jag högrev, och koktiden blev förstås mycket längre. Det kändes som en lagom lyxig fredagsmiddag, dessutom sköter sig grytan mer eller mindre själv.

1 stor gul lök
(ev också röd lök)
högrev
kalvbuljongsfond
1 skvätt balsamvinäger
1 burk krossad tomat
1 burk vatten ca
piri piri
några vitlöksklyftor
paprikapulver
vitlökspulver
mycket oregano
ev timjan och/eller färsk basilika
svartpeppar
salt efter smak

Dela köttet i ganska stora "grytbitar"
Hacka lök och fräs tillsammans med köttet
Häll över den krossade tomaten,
häll i buljongfonden, kryddorna och
örterna inklusive urkärnad piri piri,
späd med vatten.
Smaka av och krydda mer om
det behövs. Låt puttra i 1-2 timmar
beroende på köttet. Det ska bli
alldeles mört.

Koka valfri pasta- jag använde tagliatelle. Lägg upp pastan på tallrikar, fördela köttet och häll över tomatsåsen. Toppa med färskriven parmesan. Man kan förstås improvisera hej vilt och slänga i grönsaker mm i grytan, men den fungerar också såhär i all sin enkelhet./Boel

Laxsoppa med sötpotatis

Har köpt boken "Pauluns GI-månad" som är full av goda recept. Där hittade jag den här laxsoppan som hela familjen gillade. Dotter Hannah sa till och med att "mamma, du borde öppna restaurang!". Då blir man glad.
Istället för att byta yrkesbana delar jag helt fräckt med mig av Herr och Fru Pauluns recept. Jag dubblade ett recept för två och fick en gryta med soppa för åtta. Minst! Hur gick det till? Stora grönsaker, kanske.

2 gula lökar
2 purjo
2 sötpotatisar
1 citron
600 g lax
100 g bladspenat
grönsaksfond (men jag tog kycklingfond)
2 liter vatten
salt, peppar

Skala och skär lök i små bitar. Rensa purjon och skär i skivor. Lägg i gryta. Riv ner citronskalet i grytan. På med olivolja och fräs. I med sötpotatisen skuren i små kuber. Eller lite större, jag orkar aldrig skära något så där riktigt smått. Nu är det dags att hälla på fond, saften från citronen (du behöver inte pressa den, stick istället wodoostick med gaffel eller kniv och använd handkraft)och vatten. Koka nu till dess sötpotaisen är mjuk. Lägg i spenat och lax. Sjud till dess laxen är lagom kokt. Krydda får du så klart göra också.

Yvonne - receptbov

onsdag 2 januari 2008

Ultrasnabb linssoppa

Idag blev jag sugen på lunch innan jag hann handla, så det blev till att botanisera i kyl och skåp. Där finns för det mesta både det ena och det andra och det gjorde det idag med. Det blev en supersnabb linssoppa och resultatet var super det med. Suberb snarare.

För två portioner skalade jag tre morötter som jag delande i halvor och sedan skivor. Jag tvättade och skar en purjo i skivor. Fräste detta i lite olivolja, hällde på cayennepeppar, örtsalt, nymalen vitpeppar och paprikapulver. Sedan på med kycklingfond och så öppnade jag en sådan där liten tetrapack med gröna linser från Go Green. Sköljde av linserna i ett durkslag och så ner i kastrullen med dem och så vatten i lagom mängd för att få en soppa. Puttrade i ca en kvart, till dess morötterna blev lite mjuka. Snabbt, enkelt och suvve!

Yvonne