torsdag 18 december 2008

Fiannas pepparkaksbrytbröd

Här kommer ett recept på ett saftigt, grovt och spännande bröd, som en av mina filmstudenter; Fianna bjöd på. Hon har ofta med sig godsaker och verkar vara en fena på att baka och laga mat. Faktum är att man jobbar bättre med lite gott i magen!

"500 gr fullkornsdinkelmjöl
25 gr pepparkakskryddar
10 gr gäst
10 gr salt
1 dl russin
3 ägg
1 dl vatten
2 dl äpplejuice (med fruktkött)

Blanda jästen med vattnet, tillsätt 2 ägg, värm äpplejuicen lite och låt russinen ligga i det tills de blir mjuka och saftiga. Blanda nu ihop allting, saltet ska in sist. Låt stå och jäsa i 45 min. Forma små bollar och ha i en sån rund form som man brukar ha till pajer (vet inte vad det heter) pensla med en blandning av ägggula, lite vatten och kanel.

Grädda:35-40 min 200 grader."
receptet förmedlat via Boel

Inga kommentarer: