söndag 21 september 2008

Dianas Lingonbröd

Det här behövs till 3 limpor:
FÖRSTA DAGEN:
4 dl ljummet vatten
1dl vetekross
1 dl rågkross
3 tsk salt ( själv har jag inte salt i )
3 tsk kummin (behövs ej)
2,5 dl lingonsylt
1,5 dl russin
1 dl linfrö
1 dl vetekli
solrosfrö & pumpakärnor efter smak.
Blanda alla ingredienserna i en buke och låt stå över natten (övertäckt)
ANDRA DAGEN:
2pkt torrjäst
1,8 liter (1,1 kg) vetemjöl (dinkelmjöl går bra)
5 dl ljummet vatten ca 50 grader

1. Blanda jäst och mjöl väl med varandra, häll över vattnet på degen från dag 1. Blande sedan i mjölblandningen. Blanda väl. Degen behöver inte knådas.
2 Sätt ungen på 225 grader och värmeungen på 50 grader, har man ingen värmeugn kan man sätta in bröden i ungen medan den värms upp. Forma bröden till smala längder, lägg på bakplåtspapper eller en smord plåt i ca 15 min i värmeung.
3. Grädda i ca 30 min i nedre delen av ungen. Låt kallna på galler

/Lill

Inga kommentarer: