söndag 16 september 2007

Kålpudding och äppelpaj!

Ibland måste man bara laga en riktigt bastant höstmiddag med efterrätt. Så blev det idag. Kålpudding och äppel/blåbärspaj med hemmagjord vaniljsås. Kålpuddingen serverades som synes med kokt potatis och lingonsylt.

Kålpudding:
Blandfärs ca 800 gram
1 vitkålshuvud
1 liten purjolök
lite sirap
kalvfond
ett par msk mjöl
5 dl vatten
2.5 dl mjölk
kinesisk soja
salt
svartpeppar

Strimla och förväll kålen i ca 10 min
Fräs köttfärs och en strimlad purjolök (inkl det gröna)
Blanda med kålen.
Häll på mjöl
kalvfond
kinesisk soja
lite sirap
Smaka av och med salt och svartpeppar
Späd vid behov
Baka i ugn i ca 1 timme 180 grader (160 i varmluftsugn)

Äppelkaka med lite blåbär:
Skala och skiva 6-7 äpplen
Blanda ner lite blåbär (kan uteslutas)
Ringla över ett par matskedar sirap
Gör smuldeg av 1 dl havregryn, 2 dl mjöl, 125 g smör, 1 dl råsocker
Smörj en form lägg frukten och bären underst och fördela smuldegen ovanpå.

Vaniljsås:
1 ägggula
3,5 dl mjölk
1 msk råsocker
en halv msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker

Blanda allt utom vaniljsockret och värm under omrörning i en kastrull till såsen tjocknar, lyft av och rör i vaniljsockret.

Voìla klart!
Nu är vi proppmätta vill jag lova och hösten lyser snällt gul utanför mitt fönster./Boel

copyrightade bilder förstås

Inga kommentarer: