måndag 30 april 2007

LAX MED GRÄSLÖKSSÅS

Testade ett nytt recept idag, och attan vad det var gott! Pellan var misstänksam när han såg vad jag hade i, men det här slog ju romsåsen.

LAX MED GRÄSLÖKSSÅS

(6 personer)

ca 1 kg färsk (benfri) laxfilé, gärna mittbit

salt och peppar

Sås:

1½ fiskbuljongtärning

4 dl vatten

ca 1 dl finskuren purjolök

1 krm timjan

6-8 vitpepparkorn

2 små lagerblad

2-3 schalottenlökar

4 dl torrt vitt vin, tex Val de Loire

3 dl vispgrädde

50 g smör

3 msk hackad gräslök

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda buljongtärningar, vatten, purjo, timjan, lagerblad och vitpeppar i en kastrull. Koka kraftigt i 15-20 minuter och sila av buljongen.

Skala och finhacka löken. Fräs den med lite av smöret

i en kastrull tills den är blank och mjuk.

Späd med den silade buljongen samt vinet.

Koka ihop utan lock på kraftig värme tills ca 1½ dl kvarstår.

Späd med grädden och fortsätt koka tills såsen tjocknar.

Putsa laxfilén och dela den i portionsbitar. Lägg dem tätt i en lättsmord ugnsform och krydda med salt och peppar. Smöra ett bakpapper lätt och lägg den smörade sidan tätt över fisken. Klipp bort överflödet.

Så långt kan man förbereda och låta fisken vänta i kylen.

Stek fisken mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills den känns klar. Slå av eventuellt spad ur formen. Värm såsen om den kallnat. Dra kastrullen av värmen och vispa ner smöret i små klickar. Därefter kan såsen inte värmas utan risk för att smöret fäller ut; såsen spricker. Rör ner gräslöken och slå såsen över laxen. Kokt eller pressad potatis, citron och en grönsallad passar till.

/Anana

Inga kommentarer: