fredag 8 december 2006

Nyttiga lussekatter med fullkorn

2 brev saffran
1,5 dl råsocker
100 gr smör
5 dl lättmjölk
50 gr jäst för söta degar
250 gr kesella, lätt
0,5 tsk salt
15-16 dl vetemjöl special med fullkorn
80 russin
1 ägg

Stöt saffran i en mortel med lite socker. Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke, rör ut i degspat tills den löst upp sig. Blanda ner kesellan, saffranssockret, resten av sockret och saltet. Tillsätt mjölet lite i taget (hellre för lite än för mycket). Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk i en kvart. Ta upp degen på mjölat bakbord och gör två långa rullar. Dela varje rulle i 20 bitar. Snurra till lussekatter och tryck ner russinen i vardera ände. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Låt svalna under bakduk.

/Lill

1 kommentar:

Anonym sa...

Hur många grader i ugnen?