torsdag 7 december 2006

KARELSKA PIROGER

4 dl vatten
2 tsk salt
2 msk smält smör eller margarin.
4 dl rågmjöl
6 dl vetemjöl.
Detta blandas till en fast deg.

Fyllning:
risgröt kokad på
2 l mjölk
2 tsk salt
4 dl ris (gröt ris) i ca 40 min.

Dopp:
smält 100g smör och häll i 2 dl vatten.

Låt gröten svalna.

Gör ovala piroger av degen ca 15 cm långa, men gör dom rätt så runda annars blir dom bara långa och smala. Kavlas ut platta. Lägg på ett par msk gröt på varje pirog. Vik in kanterna ca 2 cm och tryck till med fingrarna så att gröten håller sig kvar. Gräddas i 300 grader i knappt en kvart. Doppa sedan i i smör/vatten bad. Lägges sedan på varann i en bunke med duk över, där dom får svalna och mjukna.

Minna

Inga kommentarer: